Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Kategorije:

Napotki za varen prihod v šolo in prvi šolski dan.

Prilagodili smo navodila za prihajajoče šolsko leto, z njimi bomo seznanili učence prvi šolski dan. Veliko umivanja, razkuževanja površin ki se jih dotikamo, pogosto prezračevanje so temeljna pravilo. Načelno pa velja upoštevanje razdalje 1,5m in nošenje mask v šoli. Pravilo mask ne velja za učence od 1. do 5. razreda v učilnicah. Vsak razred predstavlja mehurček. Ko bomo dele razredov združevali pri pouku, recimo izbirnih predmetov, bodo mehurčki ločeni v učilnici.
Pouk bomo izvajali kabinetno na predmetni stopnji in razredno na razredni. Vhod in izhod bo na obeh šolah skozi glavni vhod. Gibanje v šoli vedno po desni strani, kot rečeno vsaj 1,5m med učenci posameznega mehurčka. Garderobe učenci uporabljajo normalno, le da se ne zadržujejo v njih. Na splošno, se na hodnikih, garderobah, sanitarijah in povsod drugje, kjer obstaja možnost daljšega stika z učenci iz tujih mehurčkov, skrajša na najbolj nujen in minimalen čas. V primeru, da nam bo uspelo uveljavljanje teh pravil, verjamem, da lahko uspešno preprečimo morebitne daljše stike med učenci in mehurčki in upamo na čim manj karanten zaradi okužb v šoli. Predvsem pa lažjo sledljivost in če bo nujno minimalno število karanten.

V primeru, da zaidemo v težave, bomo pouk izvajali na način, kot na koncu pouka lanskega šolskega leta.

V šolo bomo v sredo spustili samo zdrave otroke. Učenec, ki ima vročino ali kašlja, naj ostane doma. Če bomo pri kom med poukom zaznali bolezenske znake, vas bomo pozvali, da pridete otroka iskat in ga odpeljete k zdravniku.

Pa še namig učencem in spremljevalcem učencev v jutranji konici. Naval na vhodna vrata je nesmiseln, predvsem pa nevaren za šibkejše in mlajše. Vsi učenci pridejo v šolo v vsakem primeru, umirjeno, morda še hitreje, kot če se tlačijo pred vhodom.

Citiram še navodilo ministrstva. V šolo lahko vstopajo le zdrave osebe: učenci, zaposleni oziroma obiskovalci. Starejši od 15 let morajo izpolnjevati enega od pogojev PCT.
Izjema pogoja PCT so le starši, stari starši učencev prve triade v primeru, ko pripeljejo in odpeljejo otroka v šolo in iz nje. Vsi, ki vstopamo v šolski prostor, upoštevamo predpisani protokol oziroma načrt gibanja po šoli.

Sedaj pa k standardnim obvestilom pred pričetkom šolskega leta.

Starši bodočih prvošolcev, dobimo se v sredo, 1. 9. na matični šoli pred večnamensko dvorano ob 9.30, na podružnici Kokrica ob 8.30. Nagovoril nas bo Župan Matjaž Rakovec. Torbe prvi dan niso potrebne. Po kratkem programu bodo učenci odšli v razred za slabo šolsko uro, nakar jih prevzamete. Vmesni čas bomo na voljo za vprašanja in pojasnila.

Učenci matične šole pridete v sredo, 1. 9. v šolo v naslednje razrede matične šole. Najprej bodo imeli tri uvodne ure z razrednikom, potem pa pouk po urniku. Povezava do urnika bo s spletne strani. S seboj prinesejo copate, pisalo in beležko.

Lanski 1. a v 2. a in 1. b v 2. b na glavnem hodniku spodaj,

Lanski 2. a v 3. a in 2. b v 3. b v tretjem hodniku zgoraj,

Lanski 3. a v 4. a in 3. b v 4. b v četrtem hodniku zgoraj,

Lanski 4. a v 5. a in 4. b v 5. b na drugem hodniku zgoraj,

Lanski 5. a, b. c. in č. počakajo pod nadstreškom matične šole, da vsi odidejo v šolo, potem pa jih razredniki razporedijo.

Učilnice pa so:

6. a, slovenščina 4, peti hodnik zgoraj levo,

6. b, matematika 3. četrti hodnik spodaj desno,

6. c, biologija, četrti hodnik spodaj levo.

7. a, fizika, glavni hodnik,

7. b, matematika 1, prvi hodnik desno,

7. a, glasba, glavni hodnik,

8. a, slovenščina, peti hodnik levo,

8. b, geografija, tretji hodnik levo,

8. c, tuj jezik 1, drugi hodnik levo,

9. a, matematika 2, prvi hodnik levo,

9. b, geografija, tretji hodnik desno,

9. c, likovna učilnica, 1. hodnik,

9. č, slovenščina 1. peti hodnik.

Na Kokrici je razpored učilnic sledeč:

1. c, spodnji hodnik, tretja učilnica desno,

1. č, spodnji hodnik, druga učilnica desno,

2. c, spodnji hodnik, druga učilnica levo,

2. č, spodnji hodnik, tretja učilnica levo,

3. c, spodnji hodnik, prva učilnica desno,

3. č, spodnji hodnik, prva učilnica levo,

4. c, nadstropje, srednja učilnica levo,

4. č, nadstropje, učilnica nad telovadnico,

5. c, nadstropje, učilnica naravnost,

5. č, nadstropje, zadnja učilnica levo,

Malica bo za vse učence, kosilo pa za vse lanske abonente in predprijavljene v podaljšano bivanje.

Avtobusni prevozi v šolo bodo potekali po pravilih, ki so sedaj uporabnikom že dobro znana – maska in razkuževanje. Urnik voženj ostaja enak. Razporedi so na spletni strani šole v zavihku avtobusni prevozi. Učenci vozači, ki nimajo vozne karte, le te prevzamejo prvi dan v tajništvu.

Prvi roditeljski sestanek za prvošolce bo v živo, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov (obvezna maska in razkuževanje rok). Poleg predstavitve dela razrednika, vam bomo prikazali kako bo potekal pouk na daljavo, če bo slučajno kakšen posameznik, razred ali več razredov zaradi okužbe v karanteni. Vabimo vas, da tisti, ki mate prenosnike, le te prinesete s seboj in bomo skupaj uredili okolje za šolanje na daljavo za učence. Vsem bomo pokazali, kako se bodo učenci prijavili in kaj in s čem bo potekalo šolanje na daljavo. Ker se zavedamo, da bodo pogoji dela od doma popolnoma drugačni, bomo učence od prvega dne uvajali v kombinirano obliko dela v živo in preko računalnika. Želimo, da učenci kar najbolj samostojno in suvereno izpeljejo vse postopke, se povežejo z učiteljem in opravljajo svoje zadolžitve kar se da samostojno. Za tiste, ki računalnikov nimate, ali jih ne boste prinesli s seboj, bomo imeli za ta primer na razpolago nekaj šolskih.

Z vsemi ostalimi učenci bomo v septembru z obnovitvenim odmerkom uporabe Teamsov in Office365, v računalnicah povečali odpornost.

Od 2. do 9. razreda bodo roditeljski sestanki preko MS Teamsov. Učitelji vam bodo z vabilom posredovali datum in uro, ter povezavo preko eAsistenta. Razporedi bodo objavljeni tudi na spletni strani.

Vse nadaljnje informacije boste izvedeli na uvodnih roditeljskih sestankih. Vsi nadaljnji stiki bodo praviloma do nadaljnega potekali preko videokonferenc, kot bodo to počeli v primeru šolanja na daljavo otroci. Seveda pa še vedno obstajajo telefoni in elektronska pošta. Za govorilne ure se učiteljem najavite preko eAsistenta, elektronski naslovi in razporedi govorilnih ur so tudi na spletni strani šole v zavihku zaposleni. Če se tako dogovorite, vam bodo učitelji poslali termin in vas poklicali preko Teamsov na razgovor v času dopoldanske ali popoldanske govorilne ure.

Ministrstva za zdravje so nam sporočili, da bodo testi za samotestiranje učencev na voljo v lekarnah od ponedeljka, 30. 8. 2021. V skladu z navodilom Ministrstva za zdravje, bodo lekarne teste brez posebnih potrdil izdajale staršem ali zakonitim zastopnikom s Kartico obveznega zdravstvenega zavarovanja brez dodatnih dokazil, če so rojeni od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2010. Učencu trenutno pripada 5 pet hitrih antigenskih testov na mesec, ki jih učenec oziroma njegovi starši ali zakoniti zastopniki pridobijo v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja.

Prepričan sem, da bomo s kančkom dobre volje in potrpljenja ob upoštevanju navodil uspešno ohranili svoje zdravje in krmarili skozi šolsko leto. Ob boljši zdravstveni sliki, pa rahljali dana priporočila. Ob pouku na daljavo ali celo izpadu pouka, je v nadaljevanju težko nadomestiti vsebine.

Naj nam situacija ne uniči vedrine in pričakovanj pred novim šolskim letom.

Aleš Žitnik
ravnatelj